
کاشت مو و بیماریهای زمینهای
آیا کسانی که بیماری زمینهای دارند، نباید کاشت مو انجام دهند؟
بیماریهایی که ممکن است از کاشت مو جلوگیری کرده یا نتیجهی کار را مختل کنند
در حال حاضر عمل کاشت مو یکی از مؤثرترین و بیخطرترین شیوههای درمانی برای افراد طاس و کسانی است که موهای کمپشت دارند. کاشت مو در سطح وسیعی گسترش یافته و به یکی از رایجترین عملهای زیبایی تبدیل شده است.
اما سؤال این است که آیا همه میتوانند بدون استثنا پیوند مو انجام دهند یا بیماریهایی وجود دارد که از این عمل جلوگیری کند؟
حقیقت این است که با تکیه بر فناوریهای مدرن،کاشت مو در دسترس تعداد زیادی از افراد قرار گرفته است. با این وجود، برخی بیماریها وجود دارند که مبتلایان به آنها ممکن است پس از مشورت با پزشک به هیچ وجه قادر به انجام کاشت مو نباشند یا فقط بتوانند به شکل محدود این عمل را انجام دهند.

کاشت مو
افراد مبتلا به بیماریهای ذکر شده در زیر نمیتوانند به طور مستقیم عمل پیوند مو را انجام دهند:
۱. مبتلایان به بیماریهای قلبی و فشار خون
فشار خون نوعی بیماری مزمن است که در بیشتر سالهای عمر شخص، با او همراه است. در صورت ابتلا به چنین بیماریهایی، ابتدا در مورد چگونگی کنترل بیماری با دارو با شما صحبت میشود. اگر بیماری خود را با پایبندی به مصرف داروهای لازم و رعایت نکاتی که از سوی پزشک متخصص قلب برایتان تجویز شده، تحت کنترل دارید، خطری مثل بالاتر رفتن میزان فشار خون زندگی شما تهدید نمیکند.
در فرایند کاشت مو، برشهای ریزی در پوست سر بیمار ایجاد میشود. بسته به تکنیک مورد استفاده برای کاشت، این بریدگیها معمولاً کمی خونریزی دارند. بنابراین اگر بیمار مبتلا به فشار خون باشد، بیشتر مستعد خونریزی است. در این حالت، علاوه بر آسیبی که به بیمار میرسد، نتایج کاشت مو هم دچار نقص میشود.
متوسط سطح فشار خون پایین ۷ الی ۹ و متوسط سطح فشار خون بالا ۱۲ الی ۱۴ است. در صورتی که فشار خون کمتر یا بیشتر از حد متوسط باشد، دو گزینه پیش رویمان قرار میگیرد:
- استفاده از داروهای تنظیم فشار خون: اگر بدن بیمار به تنظیمکنندههای فشار خون یا داروهای ضد فشار خون پاسخ مثبت بدهد، میتواند عمل پیوند مو را پس از مشورت با پزشک متخصص انجام دهد. اما باید اقدامات احتیاطی قبل از عمل توسط پزشک انجام شود تا برای مقابله با هر شرایط اضطراری آماده باشد.
- عدم پاسخ بدن به استفاده از داروهای ضد فشار: کسانی که فشار خون آنها همیشه بالاست و کنترل آن با دارو و تغییر سبک زندگی دشوار یا ناممکن است، نباید عمل کاشت مو را انجام دهند.

فشار خون و کاشت مو
۲. دیابت
دو نوع دیابت وجود دارد:
- نوع اول: دیابت زنتکی یا دیابت وابسته به انسولین است که با تزریق انسولین یا مصرف قرص درمان میشود.
- نوع دوم: دیابتی است که به دلیل سبک زندگی ناسالم و دلایل دیگر به وجود میآید. این نوع دیابت با تغییر سبک زندگی درمان میشود و در کنار تغییر عادات زندگی، احتمال دارد برای تنظیم قند خون بیمار برای او دارو تجویز شود.
اگر بیماری قابل کنترل نباشد و به راحتی به درمان پاسخ ندهد، کاشت مو برای شخص امکانپذیر نیست. زیرا اگر بیمار وارد سطح پیشرفتهی دیابت شود، دچار مشکلات قابل توجهی در ترمیم زخمها و لخته شدن خون خواهد شد، در نتیجه پیوند مو برای این دسته از بیماران هرگز ممکن نخواهد بود.
اگر بیماری به درمان پاسخ بدهد و بیمار در شرایط سالم و متعادل قرار بگیرد، میتوان پیوند مو را پس از تجزیه و تحلیلهای لازم انجام داد. باید قبل از عمل اقدامات احتیاطی صورت بگیرد تا از بروز هر گونه عوارض غیر منتظره جلوگیری شود.
۳. هپاتیت
هپاتیت انواع مختلفی دارد، (A-B-C-D-E). در این میان هپاتیت نوع B، A و C از همه شایعتر هستند. در انواع مختلف هپاتیت، بیمار میتواند با بهبود بیماری و پس از انجام آزمایشهای لازم برای اطمینان از پاک شدن خون از پاتوژن، پیوند مو را انجام دهد.
هپاتیت A و کاشت مو
هپاتیت A میتواند از طریق فضولات یا روابط جنسی و دهانی منتقل شود. ۹۹٪ مواقع هپاتیت A به بیماری مزمن تبدیل نمیشود و خود به خود بهبود مییابد. این نوع هپاتیت بسیار شایع است و عمل کاشت مو میتواند برای این دسته از افراد انجام شود.
هپاتیت B و کاشت مو
هپاتیت B از طریق تماس جنسی و خون قابل انتقال است. اگر در آزمایشات انجام شده، هپاتیت B مثبت باشد، او را به عنوان فرد ناقل و آلوده تلقی میکنند. ۱ الی ۲ درصد از بیماران مبتلا به هپاتیت B مشکلات کبدی را تجربه میکنند. انجام کاشت مو برای آنها امکانپذیر است، اما توصیه میشود قبل از آن، این موضوع را به جراح و تیم کاشت مو اطلاع دهند.
هپاتیت C و کاشت مو
هپاتیت نوع C ویروسی است که میتواند منجر به نارسایی کبد شود. این بیماری عمدتاً از راه خون منتقل میشود. با تحولات اخیر در زمینهی داروها، انواع مختلف درمانها در مبارزه با هپاتیت C موفقیتآمیز بوده است.
اگرچه این بیماری از طریق خون قابل انتقال است، اما شخصی که تحت درمان هپاتیت C قرار گرفته است، در واقع میتواند کاشت مو انجام دهد. اما ممکن است هر کلینیکی کاشت مو را برای مبتلایان به این نوع هپاتیت انجام ندهد. با این حال، قبل از این کار باید آزمایشاتی انجام شود. با انجام آزمایش HCV RNA میتوان فهمید که آیا بیمار ویروس فعال در بدن خود دارد یا نه. بر این اساس میتوان تصمیم گرفت که آیا امکان کاشت مو وجود دارد یا خیر.
اگر نتیجه آزمایش RNA بیمار تا سه ماه قبل از تاریخ عمل منفی باشد، از لحاظ فنی و سلامتی مشکلی برای کاشت مو وجود نخواهد داشت. اما در هر صورت، به دلیل احتمال انتقال بیماری از طریق خون و سوزن، پزشک و تیم پزشکی باید از این مسئله آگاه باشند تا تصمیم نهایی را بگیرند.

ایدز و کاشت مو
۴. ایدز (HIV)
HIV شدیدترین بیماری مزمنی است که بر سیستم ایمنی بدن تأثیر میگذارد. برای بیماران مبتلا به ایدز به دلیل خطر عفونت بزرگی که میتواند توسط بیمار منتقل شود و به دلیل ضعف ایمنی بدن بیمار، عمل کاشت مو مطلقاً ممنوع است. از آنجایی که این بیماری قابل انتقال از راه خون است، انجام عمل کاشت مو به منظور حفاظت از سلامتی بیمار، پزشک متخصص و سایر کارکنان حاضر در اتاق عمل امکانپذیر نیست.
۵. اختلالات تیروئید
انواع مختلف اختلالات تیروئید منجر به ریزش مو و کمبود تراکم مو میشود. اختلالات تیروئید تنها منجر به ریزش مو در بدن نمیشود و عوارض آن در سراسر بدن نمایان میشود.
میتوان برای افراد مبتلا به اختلالات تیروئیدی، کاشت مو را پس از مشورت با پزشک غدد و پزشک متخصص کاشت مو انجام داد تا از پایداری هورمونها در بدن بیمار و عدم بازگشت اختلال که منجر به ریزش مو میشود، اطمینان حاصل شود. بیمار مبتلا به تیروئید باید آزمایشاتی مانند T3 و T4 انجام دهد که به تخمین عملکرد غدهی تیروئید کمک میکند.
از این آزمایشها برای ارزیابی عملکرد تیروئید و تشخیص وضعیت آن از جمله پرکاری تیروئید، تعیین علت و درمان آن استفاده میشود. پس از اتمام آزمایشات، پزشک بر اساس آن تشخیص میدهد که آیا بیمار واجد شرایط عمل کاشت مو است یا نه.
۶. بیماران مبتلا به هموفیلی
هموفیلی بیماریای است که منجر به عدم لخته شدن خون پس از خونریزی میشود. از آنجایی که کاشت مو هم یک عمل جراحی همراه با خونریزی است، ممکن است برای بیماران هموفیلی خطرناک باشد. این دسته از بیماران باید با پزشک خود مشورت کنند و سپس آزمایش لخته شدن خون را انجام دهند. اگر نتیجهی این آزمایش برای کاشت مو مناسب باشد و متخصص خون انجام جراحی پیوند مو را تأیید کند، بیمار میتواند عمل کاشت مو را انجام دهد.
۷. بیماران مبتلا به کمخونی شدید
از جمله بیماریهایی که قبل از کاشت مو باید مورد بررسی قرار بگیرد، کمخونی شدید (آنمی) است. وقتی سطح هموگلوبین خون کمتر از سطح نرمال باشد منجر به کمخونی میشود که در نتیجهی آن بقیهی اعضای بدن نمیتوانند اکسیژن کافی دریافت کنند.
کمخونی میتواند وضعیت بیمار را تحتالشعاع قرار دهد. از همین رو لازم است چند آزمایش مهم انجام شود تا صلاحیت بیمار برای انجام عمل کاشت مو تأیید شود.

بیماری قلبی و کاشت مو
۸. ناراحتیهای قلبی
اگر شخصی از بیماریهای قلبی رنج میبرد یا نوعی عمل قلبی انجام داده است، لازم است با مراجعه به متخصص قلب و عروق، یک گزارش پزشکی از وضعیت خود تهیه کند. اگر متخصص قلب بیمار را از کاشت منع کند، از دید جراحان کاشت مو گزینهی مناسبی برای این کار نخواهد بود، چراکه سلامت بیمار مهمترین الویت جراح کاشت مو است.
حال اگر متخصص قلب و عروق مانعی در انجام این عمل نبیند، میتوان با انجام آزامایشات و اقدامات احتیاطی لازم، جراحی پیوند مو را در این بیماران انجام داد.