
چقدر طول میکشد تا زخمهای ناحیهی اهداکننده (بانک مو) خوب شوند؟
چقدر زمان میبرد تا بعد از کاشت مو زخمهای ناحیهی اهداکننده (بانک مو) بهبود یابند؟
ناحیهی اهداکنندهی شما ناحیهای در پشت و کنارههای سر شماست که برای “اهدای” مو به ناحیهی گیرنده (نواحی طاس و کمپشت) در عمل کاشت مو استفاده میشود.
دو روش رایج جراحی برای برداشت گرافت از ناحیهی اهداکننده (بانک مو) وجود دارد:
- تکنیک پیوند واحد فولیکولی (که با عناوین FUT، نواری و کاشت سنتی هم شناخته میشود)
- تکنیک استخراج یا برداشت واحد فولیکولی (FUT)
توضیح اجمالی دربارهی کاشت به روش FUT و FUE
در روش FUE با استفاده از یک تکنیک کمتهاجمی، فولیکولهای مو را به صورت تک تک و جداگانه از پوست پشت و کنارههای سر برداشت میکنند و آنها در برشهای ریزی که در ناحیهی گیرنده (قسمتهای طاس و کمپشت) ایجاد شدهاند، قرار میدهند.
در روش FUT یک نوار نازک و بلند از پوست پشت سر که در بردارندهی فولیکولهای مو است، برداشته میشود. بعد فولیکولهای مو را از روی نوار پوستی جدا و برای پیوند آماده میکنند. در همین حین، حفرههای ریزی در ناحیهی گیرنده ایجاد میکنند و گرافتهای آماده شده برای کاشت را در آن حفرهها جایگذاری میکنند و در مرحلهی آخر، محل برداشتن نوار پوستی را بخیه میزنند.
در هر دو متد تنها فولیکولهایی را برای کاشت انتخاب میکنند که بالاترین شانس را برای زنده ماندن دارند.
بخیهها در نواحی اهداکننده
در روش نواری یا FUT بخیههایی در محل برداشت نوار زده میشود که بین ده الی چهارده روز پس از عمل برداشته میشوند. در بیشتر بیماران جای برداشت نوار پوستی به صورت یک خط ظریف به عرض نوک مداد، بر جای میماند که تقریباً قابل تشخیص نیست.
در روش FUE هیچ بخیهای در ناحیهی بانک مو وجود ندارد. با این حال، موهای ناحیهی اهداکننده را میتراشند و به همین علت، نواحی جراحی شده برای برداشتن فولیکولها کاملاً خود را نشان میدهند. این سوراخهای ریز حدود پنج الی هفت روز بعد از جراحی بهبود مییابند و به شکل نقاط صورتی رنگ تغییر حالت پیدا میکنند. تقریباً پس از دو هفته و با رشد موهای باقیمانده در ناحیه اهداکننده، این نقاط صورتی رنگ پنهان میشوند.
در این مقاله به پروسهی بهبود ناحیهی اهداکننده پس از جراحی کاشت مو میپردازیم.
ناحیهی اهداکننده چیست؟
ناحیهی اهداکننده ناحیهای در پشت سر یا دو طرف سر است که جراح کاشت مو فولیکولها را از آن ناحیه برداشت میکند. این کار شامل برداشتن موها به صورت نواری (در روش FUT) یا تکتک (در روش FUE) از ناحیهی اهداکننده (بانک مو) و تعبیهی این موها در ناحیهی گیرنده (نواحی طاس و کمپشت) است.
موهایی که از ناحیهی اهداکننده گرفته میشوند معمولاً در برابر طاسی مقاوم هستند. وقتی این موها به مناطق طاس و کمپشت منتقل میشوند، مقاومت خود را همچنان حفظ میکنند و به رشد طبیعی خود ادامه میدهند.
بهبودی ناحیهی اهداکننده پس از جراحی کاشت مو به روش FUE
روند بهبودی پس از کاشت مو بلافاصله آغاز میشود. برشهای کوچکی که در اثر برداشتن فولیکول مو به وجود میآید، در ابتدا تبدیل به دلمه میشوند. در روز جراحی یک باند پشت سرتان میگذارند. میتوانید این باند را روز بعد که متوجه شدید پشت سرتان (در ناحیهی برداشت فولیکولها) شروع به دلمه بستن کرده، بردارید.
این دلمهها بلافاصله بعد از جراحی و موقعی که پشت سرتان را میشویید، به تدریج از بین میروند. در زیر این پوستهها و دلمهها، بدن شما شروع به ترمیم و پوشاندن محل برشهای کوچک با بافت اسکار میکنند. این بافتهای اسکار باید اندازهای بین ۰.۷ تا ۱ میلیمتر داشته باشند و در سراسر منطقهی اهداکنندهی شما پخش میشوند. از انجایی که این نقاط کوچک اسکار بسیار ریز هستند، به محض اینکه موهای شما به طول ۱ یا ۲ میلیمتر برسد، نباید قابل تشخیص باشند.
از آنجایی که فولیکولها در روش FUE به صورت جداگانه استخراج میشوند، جای زخم بسیار کوچک است و طول آن نهایتاً به ۱ میلیمتر می رسد. پس از بهبودی کامل محل اهداکننده، جای زخمها به نقاط سفید بسیار ریزی تبدیل میشوند که تشخیص آن بسیار دشوار است و به طور طبیعی توسط موهای پشت سرتان از دید پنهان میشوند.
بهبودی ناحیهی اهداکننده پس از جراحی کاشت مو به روش FUT
در کاشت مو به روش نواری یا FUT، بخیههایی در ناحیهی برداشت نوار پوستی زده میشود که حدوداً ده روز تا دو هفته پس از عمل آن بخیهها را میکشند. در اغلب بیماران جای برداشت نوار پوستی به شکل یک خط ظریف و باریک با عرض بسیار کم، باقی میماند که تقریباً قابل تشخیص نیست. یکی از عللی که کاشت به روش FUT به افرادی توصیه میشود که همیشه موی خود را بلند نگه میدارند، این است که جای این زخم نواری زیر موهای بلند پوشش داده میشود.
قبل از بازگشت به کار، منتظر بمانید تا ناحیهی اهداکننده بهبود یابد
تقریباً ۷ روز پس از کاشت مو به روش FUE و نهایتاً دو هفته بعد از کاشت به روش FUT ناحیهی اهداکننده به بهبودی کامل میرسد و این زمان بهترین موقع برای برگشت به کار است. اگر زودتر از این دو موعد، فعالیت کاری خود را از سر بگیرید، به علت آلودگی و عوامل محیطی احتمال عفونت در منطقهی اهداکننده و نیز گیرنده افزایش مییابد.
موهای خود را پس از بهبود ناحیهی اهداکننده کوتاه کند
بعد از گذراندن حداقل ۱۴ روز پس از کاشت مو، میتوانید موهایتان را به صورت عادی کوتاه کنید. قاعدتاً ناحیهی اهداکنندهی شما در کاشت به روش FUE باید طی این دو هفته به بهبودی کامل برسد. در کاشت FUT، بعد از بهبودی کامل زخم نواری میتوانید اقدام به کوتاه کردن مو کنید که البته توصیهی ما این است موهای اطراف زخم را بلندتر نگه دارید تا به عنوان پوششی برای رد زخم عمل کند.
قرمزی و عفونت در ناحیهی اهداکننده پس از کاشت مو
پس از کاشت مو ممکن است ناحیهی اهداکنندهی شما کمی قرمز به نظر برسد. این قرمز شدن با روند طبیعی بهبودی مو مطابقت دارد و به محض اینکه قد موهای شما به طول مشخصی برسد، دیگر قابل تشخیص نخواهد بود.
اگر این قرمزی بیش از ۴ هفته ادامه داشت، باید جراح خود را در جریان بگذارید تا ناحیهی مربوطه را مورد ارزیابی قرار دهد.
اگرچه عفونت پیشامدی نادر پس از کاشت مو است، اما بسیار مهم است که ناحیهی اهداکننده را تا حد ممکن استریل نگه دارید. تا وقتی مجبور نیستید به ناحیهی اهداکننده دست نزنید و اگر مجبور به این کار شدید، حتماً دست خود را قبل از آن بشویید.
مراقبتهای کلی بعد از جراحی کاشت مو
- در یک هفتهی اول بعد از کاشت مو (یا تا هر زمانی که احساس تورم در سر میکنید) طوری بخوابید که سرتان در موقعیت بالاتری نسبت به بدنتان قرار بگیرد. در این حالت هم به بخیههای ناحیهی اهداکننده فشاری وارد نمیشود و هم تورم بعد از عمل زودتر از بین میرود.
- روبالشی خود را به طور منظم تعویض و ضدعفونی کنید تا ریسک عفونت در محل گیرنده و بخیه و زخمهای ناحیهی اهداکننده کم شود.
- در ۵ روز اول پس از کاشت مو، موهایتان را با ملایمت بشویید تا به بخیهها، جای زخمها و گرافتهای تازه پیوند زده شده فشاری وارد نشود. موهایتان را زیاد ماساژ ندهید و جریان مستقیم آب دوش را روی سرتان نگیرید.
- آب کافی بنوشد تا بعد از کاشت مو بدنتان مرطوب بماند.
- از پزشکتان جویا شوید که چه داروهایی را میتوانید مصرف کنید و چه داروهایی را نمیتوانید.
- به هیچ وجه با دلمههای ایجاد شده روی سرتان ور نروید. بعد از دستکاریهایی که حین عمل روی پوست سرتان صورت میگیرد، به وجود آمدن پوسته و دلمه امری کاملاً طبیعی است و بخشی از پروسهی طبیعی بهبود یافتن جای زخم و بخیه است. باید اجازه دهید دلمهها روی سرتان تشکیل شوند و خودشان به صورت طبیعی از بین بروند.
- در سه روز اول کاشت از کلاه استفاده نکنید. دلمههایی که به شکل طبیعی بعد از کاشت مو باید تشکیل شوند، تقریباً به سه روز زمان احتیاج دارند تا فرم بگیرند. در این مدت نباید چیزی با پوست سرتان تماس داشته باشد.
- میتوانید از بستههای یخ بالای ابرویتان استفاده کنید تا از تورم پیشگیری کنید.
اگر شما هم قصد کاشت مو دارید و میخواهید این کار را به دست جراحان توانمند و با سابقه انجام دهید تا به طبیعیترین حالت مو با کمترین جای زخم دست یابید، میتوانید بعد از تماس با شمارههای درج شده در سایت و تعیین وقت، به کلینیک پوست و موی نای ذی مراجعه کنید.